Olemme mukana edistämässä asumispalveluyksiköiden asiakkaiden terveyttä ja hyvinvointia tarjoamalla laadukkaita, terveellisiä ja monipuolisia aterioita
Noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemushoitosuositusta (pdf) vuodelta 2023 sekä Vireyttä seniorivuosiin -ruokasuosituksia ikääntyneille (pdf) vuodelta 2020 . Maittavat ateriamme antavat mallin terveyttä edistävästä ja sairauden hoitoon sopivasta ruokavaliosta. Tarjoamme perusruokavalion lisäksi erityisruokavalioita kattavasti asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Kiinnitämme erityisesti huomiota riittävään energian ja proteiinin määrään.
Edistämme kestävää kehitystä suosimalla kotimaisia vihanneksia, juureksia, viljaa, perunaa ja broileria. Lisäksi kiinnitämme huomiota ruokahävikin minimoimiseen kaikissa ruoan valmistuksen ja tarjoamisen vaiheissa.
Asiakkaista huolehtivan henkilökunnan avuksi on laadittu yhteistyössä Kymsoten ravitsemusterapeuttien kanssa Ravitsemuskäsikirja. Käsikirja on henkilökunnan luettavissa ateriatilausjärjestelmästä sekä Kymsoten intrasta hakusanalla Ravitsemuskäsikirja.
Ruokalistat
Ruokalistat löydät täältä: Asumispalveluyksiköiden ja muiden erityisryhmien ruokalistat
Ruokalistalla näkyvien aterianosien lisäksi jokaisella aterialla tarjotaan myös ruokajuomaa, täysjyväleipää ja kasvirasvalevitettä. Lounaalla ja päivällisellä tarjoillaan öljypohjaista salaatinkastiketta.
Ruokalistoilla huomioitavat teemat ja juhlapäivät löydät täältä:
Teemat ja juhlapäivät 2024 (pdf)
Makuraateja ja Toiveruokapäivä
Asiakkaista koostuva makuraati kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Raadissa ruokailevat asiakkaat pääsevät osallistumaan ruokien tuotekehitykseen maistelemalla tuotekehityksen uutuuksia ja antamalla niistä palautetta. Toiveruokapäivä järjestetään aina lokakuussa Vanhustenpäivänä.
Ruokailun kehittäminen yhdessä asiakkaiden kanssa
Vastaanotamme päivittäin palautetta sekä suullisesti, että sähköisten palautekanavien kautta. Tilaaja-asiakkaat arvioivat toimintaamme vuosittain toteutettavien laadunarviointien kautta. Moniammatillinen palveluraati kokoontuu 1 – 2 kertaa vuodessa. Palveluraadin tärkein tehtävä on sopia kehittämiskohteista ja seurata niiden toteutumista.
Anna palautetta, haluamme kehittyä: Asiakaspalaute
Lisätietoa ravitsemuksesta verkossa
Suomalaiset ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014 (pdf)
Muu info
Potilas-ja hoivaruokailun annosteluohje 19.1.2022 (pdf)
Sosemaisen ruokavalion annosteluohje 3.12.2021 (pdf)
Kasvisruokien kasviproteiinin lähteet