Lomakkeet

Text background shade

Kymijoen Ravintopalvelut Oy

Päiväkodit

Olemme mukana edistämässä lasten terveyttä ja hyvinvointia tarjoamalla
laadukkaita, terveellisiä ja monipuolisia aterioita

 

Noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusta Terveyttä ja iloa ruoasta -varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta, 2018 (pdf). Edistämme kestävää kehitystä suosimalla kotimaisia vihanneksia, juureksia, viljaa, perunaa ja broileria. Lisäksi kiinnitämme huomiota ruokahävikin minimoimiseen kaikissa ruoan valmistuksen ja tarjoamisen vaiheissa.

Ravitsemussuositukset täyttävät ateriakokonaisuudet ovat suurelta osin sydänmerkkiaterioita, joissa rasvan laatu sekä suolan ja kuidun määrä täyttävät myös sydänliiton asettamat sydänmerkkikriteerit.

Ruokalistat

Päiväkotien ruokalistat löydät täältä: Päiväkotien ruokalistat

Ruokalistalla näkyvien aterianosien lisäksi jokaisella aterialla tarjotaan myös rasvatonta maitoa/piimää, täysjyväleipää ja kasvirasvalevitettä. Lounaalla ja päivällisellä tarjotaan myös öljypohjaista salaatinkastiketta.

Ruokalistoilla huomioitavat teemat ja juhlapäivät löydät täältä:
Teemat ja juhlapäivät 2024 (pdf)

Erityisruokavaliot

Päiväkotiruokailussa huomioidaan erityisruokavaliot. Erityisruokavalion edellytyksenä on terveydellinen syy, tai eettisiin valintoihin, tai uskontoon liittyvä syy. Lapsen tulee noudattaa kyseistä ruokavaliota myös kotona. Huomioitavaa on, että terveydellisestä syystä tarvittava erityisruokavalio tulee olla lääkärin toteama. Mikäli näin ei ole, huoltajien on otettava yhteyttä neuvolaan. Eettisiin valintoihin, tai uskontoon liittyvissä ruokavalinnoissa lapselle voidaan tarjota kasvisruokavalio tai sianlihaton ruokavalio.

Tilaa erityisruokavalio päiväkotilapselle täyttämällä erityisruokavaliolomake Lomakkeet sivulla: Lomakkeet

Lomake täytetään uudestaan joka syksy ja aina, kun ruokavalioon tulee muutoksia.

Päiväkotiruokailun kehittäminen yhdessä asiakkaiden kanssa

Vastaanotamme päivittäin palautetta sekä suullisesti, että sähköisten palautekanavien kautta. Päiväkodin tilaaja-asiakkaat arvioivat toimintaamme vuosittain toteutettavien laadunarviointien kautta. Ravintopalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisista koostuva moniammatillinen palveluraati kokoontuu 1 – 2 kertaa vuodessa. Palveluraadin tärkein tehtävä on sopia kehittämiskohteista ja seurata niiden toteutumista.

Anna palautetta, haluamme kehittyä: Asiakaspalaute

Makuraateja, Maistelupaketteja, Toiveruokapäiviä

Lasten oma makuraati kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Raadissa lapset pääsevät osallistumaan ruokien tuotekehitykseen maistelemalla tuotekehityksen uutuuksia ja antamalla niistä palautetta. Kaksi kertaa vuodessa päiväkodeille tarjotaan mahdollisuus tilata terveellisistä ruoka-aineista koostuvia maistelupaketteja, joiden sisältämien tehtävien avulla lapset pääsevät tutustumaan ruoka-aineisiin kaikin aistein. Toiveruokapäivä järjestetään aina Lapsen oikeuksien viikolla marraskuussa.

Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n koulujen ja päiväkotien ravitsemuskäsikirja

Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n oma Koulujen ja päiväkotien ravitsemuskäsikirja on tarkoitettu Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n henkilökunnan, opetushenkilöstön, neuvolan, kouluterveydenhuollon, sekä vanhempien ja oppilaiden käyttöön. Kirja sisältää tietoa lasten ja nuorten ravitsemuksesta, infoa päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavien aterioiden sisällöstä, sekä erityisruokavalioista. Lisäksi käsikirjasta on luettavissa yhdessä päiväkotien, koulujen, neuvolan ja kouluterveydenhuollon kanssa määritellyt erityisruokavalioiden selvittämisen toimintamallit.

Tutustu ravitsemuskäsikirjaan tästä: Ravitsemiskäsikirja (päiväkodit ja koulut) 2.1.2024.pdf

Lisätietoa ravitsemuksesta verkossa

Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille 2016

Suomalaiset ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014 (pdf)

www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/

www.neuvokasperhe.fi/

www.sydanmerkki.fi/

Muu info

Kasvisruokien kasviproteiinin lähteet

Hiilihydraattitaulukko 17.10.2023.pdf

Päiväkotiruokailun malliannokset.pdf

Päiväkotiruokailun annoskuvat, lounas.pdf

Päiväkotiruokailun annoskuvat, välipala.pdf

 

Pyyhkäise vasemmalle

  • Anna palautetta

  • Ruokalistat

  • Päiväkotiravintoloiden yhteystiedot