Olemme mukana edistämässä sairaalapotilaiden hyvää ravitsemushoitoa tarjoamalla laadukkaita, terveellisiä ja monipuolisia aterioita
Noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemushoitosuositusta (pdf) vuodelta 2023. Maittava sairaalaruoka antaa mallin terveyttä edistävästä ja sairauden hoitoon sopivasta ruokavaliosta. Tarjoamme perusruokavalion lisäksi erityisruokavalioita kattavasti potilaiden tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Erityistä huomiota kiinnitämme riittävään energian ja proteiinin määrään.
Edistämme kestävää kehitystä suosimalla kotimaisia vihanneksia, juureksia, viljaa, perunaa ja broileria. Lisäksi kiinnitämme huomiota ruokahävikin minimoimiseen kaikissa ruoan valmistuksen ja tarjoamisen vaiheissa.
Asiakkaista huolehtivan henkilökunnan avuksi on laadittu yhteistyössä Kymsoten ravitsemusterapeuttien kanssa Ravitsemuskäsikirja. Käsikirja on henkilökunnan luettavissa ateriatilausjärjestelmästä sekä Kymsoten intrasta hakusanalla Ravitsemuskäsikirja.
Ruokalistat
Sairaaloiden ruokalistat löydät täältä: Sairaaloiden ruokalistat
Ruokalistalla näkyvien aterianosien lisäksi jokaisella aterialla tarjotaan myös ruokajuomaa, täysjyväleipää ja kasvirasvalevitettä. Lounaalla ja päivällisellä tarjoillaan öljypohjaista salaatinkastiketta.
Ruokalistoilla huomioitavat teemat ja juhlapäivät löydät täältä:
Teemat ja juhlapäivät 2024 (pdf)
Ruokailun kehittäminen yhdessä asiakkaiden kanssa
Vastaanotamme päivittäin palautetta sekä suullisesti, että sähköisten palautekanavien kautta. Sairaalan tilaaja-asiakkaat arvioivat toimintaamme vuosittain toteutettavien laadunarviointien kautta. Moniammatillinen palveluraati kokoontuu 1 – 2 kertaa vuodessa. Palveluraadin tärkein tehtävä on sopia kehittämiskohteista ja seurata niiden toteutumista.
Anna palautetta, haluamme kehittyä: Asiakaspalaute
Muu info
Potilas-ja hoivaruokailun annosteluohje 19.1.2022 (pdf)
Sosemaisen ruokavalion annosteluohje 3.12.2021 (pdf)
Kasvisruokien kasviproteiinin lähteet