Olemme mukana edistämässä lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia tarjoamalla laadukkaita, terveellisiä ja monipuolisia aterioita
Noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus, 2017 (pdf) sekä Hyvinvointia ja yhteisöllisuutta ruokailusta – Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin, 2019 (pdf). Edistämme kestävää kehitystä suosimalla kotimaisia vihanneksia, juureksia, viljaa, perunaa ja broileria. Oppilas- ja opiskelijaravintoloissa tarjotaan pääsääntöisesti päivittäin kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruokaa. Lisäksi kiinnitämme huomiota ruokahävikin minimoimiseen kaikissa ruoan valmistuksen ja tarjoamisen vaiheissa.
Ravitsemussuositukset täyttävät ateriakokonaisuudet ovat suurelta osin sydänmerkkiaterioita, joissa rasvan laatu sekä suolan ja kuidun määrä täyttävät myös sydänliiton asettamat sydänmerkkikriteerit.
Ruokalistat
Oppilas- ja opiskelijaravintoloiden ruokalistat löydät täältä: Oppilas- ja opiskelijaravintoloiden ruokalistat
Ruokalistalla näkyvien aterianosien lisäksi jokaisella aterialla tarjotaan myös rasvatonta maitoa/piimää, täysjyväleipää, kasvirasvalevitettä ja öljypohjaista salaatinkastiketta.
Ruokalistoilla huomioitavat teemat ja juhlapäivät löydät täältä:
Teemat ja juhlapäivät 2024 (pdf)
Erityisruokavaliot
Ruokailussa huomioidaan erityisruokavaliot. Erityisruokavalion edellytyksenä on terveydellinen syy, tai eettisiin valintoihin, tai uskontoon liittyvä syy. Oppilaan tulee noudattaa kyseistä ruokavaliota myös kotona. Huomioitavaa on, että terveydellisestä syystä tarvittava erityisruokavalio tulee olla lääkärin toteama. Mikäli näin ei ole, on otettava yhteyttä kouluterveydenhoitajaan. Eettisiin valintoihin, tai uskontoon liittyvissä ruokavalinnoissa lapselle voidaan tarjota kasvisruokavalio tai sianlihaton ruokavalio. Erityisruokavalio valmistetaan silloin, kun kumpikaan päivän lounasvaihtoehdoista ei sovi oppilaan ruokavalioon.
Tilaa erityisruokavalio oppilas- ja opiskelijaravintolaan täyttämällä sähköinen erityisruokavaliolomake Lomakkeet-sivulla: Lomakkeet
18 vuotta täyttänyt oppilas voi täyttää lomakkeen itse. Lomake täytetään uudestaan joka kevät ja aina, kun ruokavalioon tulee muutoksia.
Ruokailun kehittäminen yhdessä asiakkaiden kanssa
Vastaanotamme päivittäin palautetta sekä suullisesti, että sähköisten palautekanavien kautta. Koulun tilaaja-asiakkaat arvioivat toimintaamme vuosittain toteutettavien laadunarviointien kautta. Moniammatillinen palveluraati kokoontuu 1 – 2 kertaa vuodessa. Palveluraadin tärkein tehtävä on sopia kehittämiskohteista ja seurata niiden toteutumista.
Anna palautetta, haluamme kehittyä: Asiakaspalaute
Makuraateja ja Toiveruokapäiviä
Oppilaista koostuva makuraati kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Raadissa nuoret pääsevät osallistumaan ruokien tuotekehitykseen maistelemalla tuotekehityksen uutuuksia ja antamalla niistä palautetta. Toiveruokapäiviä järjestetään kaksi kertaa vuodessa.
Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n koulujen ja päiväkotien ravitsemuskäsikirja
Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n oma Koulujen ja päiväkotien ravitsemuskäsikirja on tarkoitettu Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n henkilökunnan, opetushenkilöstön, neuvolan, kouluterveydenhuollon, sekä vanhempien ja oppilaiden käyttöön. Kirja sisältää tietoa lasten ja nuorten ravitsemuksesta, infoa päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavien aterioiden sisällöstä, sekä erityisruokavalioista. Lisäksi käsikirjasta on luettavissa yhdessä päiväkotien, koulujen, neuvolan ja kouluterveydenhuollon kanssa määritellyt erityisruokavalioiden selvittämisen toimintamallit.
Tutustu ravitsemuskäsikirjaan tästä: Ravitsemiskäsikirja (päiväkodit ja koulut) 2.1.2024.pdf
Lisätietoa ravitsemuksesta verkossa
Suomalaiset ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014
www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/