Lomakkeet

Anna palautetta

Text background shade

Kymijoen Ravintopalvelut Oy

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman uusien toimintamallien luominen ja kestävän ruokajärjestelmän edistäminen etenevät

Tulimme keväällä 2021 valituksi mukaan kolmivuotiseen kehitysohjelmaan, jossa luodaan uusia toimintamalleja kestävän ruokajärjestelmän edistämiseksi ja ammattikeittiöiden kulutuksen päästöjen vähentämiseksi. Kehitysohjelmaan valittiin kymmenen ruokapalvelutoimijaa. Kanssamme kehittämässä ovat Arkea Oy, HY/Tvärminnen eläintieteellinen asema, Lempäälän kunnan ruokapalvelut, Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut, Kaarea Oy, Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Palmia Oy, Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut ja Tuusulan kunnan ruokapalvelut.

Kehitysohjelma käynnistyi maaliskuussa 2021 Motivan kanssa yhteistyönä toteutettuina kokeiluina, joissa ruokapalvelut testasivat pienimuotoisesti hankeideoitaan. Kokeilut liittyivät kasvis- ja kalaruokien kehittämiseen, työhyvinvointiin, asiakkaiden osallistamiseen tai laajemmin vastuullisuuden edistämiseen.

Konsernimme kokeilussa halusimme selvittää ja kehittää aterioidemme ilmastomyötäisyyttä, jotta voisimme tarjota asiakkaillemme entistä enemmän kestävän kehityksen mukaisia terveellisiä ja maistuvia ateriavaihtoehtoja. Kokeilun tavoitteena oli lisätä myönteisiä ilmastovaikutuksia, pienentää hiilijalanjälkeä ja kehittää asiakkaiden hyvinvointia terveellisen ruokavalion kautta. Kokeilusta saatuja tuloksia hyödynnämme tulevaisuudessa aterioiden ilmastomyötäisyyden määrittämisessä ja todentamisessa eri asiakasryhmien ruokalistoilla. Kokeilun vaikutuksena reseptien kehittäminen ilmastomyötäisemmiksi vakiintuu konsernissamme käytäntöön ja kasvisten sekä kasvipohjaisten elintarvikkeiden määrä ruokalistoilla kasvaa. Lisäksi asiakkaat tiedostavat vastuullisuuden ja ilmastomyötäisyyden merkityksen entistä paremmin.

 

Osallistaminen

Kokeiluun liittyi myös osallistamistapahtuma, jossa osallistimme potilas- ja hoivaruokailuna siakkaita vastuullisuustyöhön makuraadin ja vastuullisuuskyselyn avulla. Osallistaminen toteutettiin toukokuussa 2021 järjestämällä makuraati kolmessa potilas- ja hoivaruokailun toimipaikassa. Raadissa asiakkaat pääsivät maistelemaan uutta kasvisruokaa nimeltä peruna-härkispaistos. Makuraadin yhteydessä ruokaileville asiakkaille sekä hoitohenkilökunnan jaettiin vastuullisuuteen liittyvä kyselylomake. Kyselyn avulla selvitettiin ruoan maistuvuuden lisäksi asiakkaiden näkemyksiä vastuullisuuden teemoista. Saimme kyselyn pohjalta hyvän käsityksen siitä, miten meidän tulee jatkossa kehittää tälle asiakasryhmälle ruokia niin, että ne maistuvat asiakkaille ja ovat samalla vastuullisesti tuotettuja.

 

Kehitysohjelma jatkuu

Kokeilut käynnistivät laajan kolmivuotisen ruokapalveluiden kehitysohjelman työstämisen. Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma on kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke, jonka tavoitteena on jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön. Kehitysohjelman tavoitteena on myös saada vastuullisuustyö suunnitelmalliseksi ja pysyväksi osaksi ruokapalvelujen toimintaa.

Samaa tavoitetta olemme Kymijoen Ravintopalvelut -konsernissa lähteneet tavoittelemaan, kun haimme kehitysohjelmaan mukaan. Olemme viimeisen vuoden aikana jo rakentaneet vastuullisuus työtämme entistä tarkemmalle tasolle ja luoneet toimenpiteitä sekä tavoitteita toimintamme vastuullisuudelle pohjautuen kestävän kehityksen periaatteisiin. Kehitysohjelman osallistumalla tavoitteenamme on tämän vastuullisuustyön kehittämisen jatkaminen ja syventäminen.

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman toteutuksesta vastaa Savon  koulutuskuntayhtymä/EkoCentria yhteistyössä Ammattikeittiöosaajat ry:n, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n, Jyväskylän yliopiston, Motiva Oy:n ja  Ruokatieto Yhdistys ry:n kanssa. Ohjelmaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Ajankohtaista

Pyyhkäise vasemmalle

 • 21.10.2021

  Tavataan TE-livessä! Olemme esillä Kaakkois-Suomen TE-palveluiden TE-livessä tiistaina 2.11.2021 klo 14

  Lue lisää

 • 21.10.2021

  Kiinnostaako keikkatyö meillä? Osallistu Sarastia Rekryn keikkainfoon 27.10.2021 klo 17-18

  Lue lisää

 • 20.10.2021

  Äänestä kanssamme tuotantopäällikkö Jyrki Karppinen PRO-kilpailuun

  Lue lisää

 • 20.10.2021

  Hygieeniset FOODDUCK®-leviteannostelijat Opiskelijaravintoloissa

  Lue lisää

 • 14.10.2021

  Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut työryhmän kouluruuan kehittämistyöhön – työryhmässä mukana tuotantopäällikkömme Jyrki Karppinen

  Lue lisää

 • 14.10.2021

  Ravintoloissa teemapäivä Jordania 14.10.2021

  Lue lisää

 • 11.10.2021

  Avoin työpaikka Kotkassa: Vastaava Ravitsemistyöntekijä Makunne Ravintola LounasKoksiin – Haku päättyy 31.10.2021

  Lue lisää

 • 7.10.2021

  Avoin työpaikka Kotkassa: Ravitsemistyöntekijä astiahuoltoon – Haku päättyy 15.11.2021

  Lue lisää

 • 7.10.2021

  Avoin työpaikka Kotkassa: Ravitsemistyöntekijöitä salaattiosastolle – Haku päättyy 15.11.2021

  Lue lisää

Kaikki ajankohtaiset