Tulimme keväällä 2021 valituksi mukaan kolmivuotiseen kehitysohjelmaan, jossa luodaan uusia toimintamalleja kestävän ruokajärjestelmän edistämiseksi ja ammattikeittiöiden kulutuksen päästöjen vähentämiseksi. Kehitysohjelmaan valittiin kymmenen ruokapalvelutoimijaa. Kanssamme kehittämässä ovat Arkea Oy, HY/Tvärminnen eläintieteellinen asema, Lempäälän kunnan ruokapalvelut, Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut, Kaarea Oy, Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Palmia Oy, Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut ja Tuusulan kunnan ruokapalvelut.
Kehitysohjelma käynnistyi maaliskuussa 2021 Motivan kanssa yhteistyönä toteutettuina kokeiluina, joissa ruokapalvelut testasivat pienimuotoisesti hankeideoitaan. Kokeilut liittyivät kasvis- ja kalaruokien kehittämiseen, työhyvinvointiin, asiakkaiden osallistamiseen tai laajemmin vastuullisuuden edistämiseen.
Konsernimme kokeilussa halusimme selvittää ja kehittää aterioidemme ilmastomyötäisyyttä, jotta voisimme tarjota asiakkaillemme entistä enemmän kestävän kehityksen mukaisia terveellisiä ja maistuvia ateriavaihtoehtoja. Kokeilun tavoitteena oli lisätä myönteisiä ilmastovaikutuksia, pienentää hiilijalanjälkeä ja kehittää asiakkaiden hyvinvointia terveellisen ruokavalion kautta. Kokeilusta saatuja tuloksia hyödynnämme tulevaisuudessa aterioiden ilmastomyötäisyyden määrittämisessä ja todentamisessa eri asiakasryhmien ruokalistoilla. Kokeilun vaikutuksena reseptien kehittäminen ilmastomyötäisemmiksi vakiintuu konsernissamme käytäntöön ja kasvisten sekä kasvipohjaisten elintarvikkeiden määrä ruokalistoilla kasvaa. Lisäksi asiakkaat tiedostavat vastuullisuuden ja ilmastomyötäisyyden merkityksen entistä paremmin.
Osallistaminen
Kokeiluun liittyi myös osallistamistapahtuma, jossa osallistimme potilas- ja hoivaruokailuna siakkaita vastuullisuustyöhön makuraadin ja vastuullisuuskyselyn avulla. Osallistaminen toteutettiin toukokuussa 2021 järjestämällä makuraati kolmessa potilas- ja hoivaruokailun toimipaikassa. Raadissa asiakkaat pääsivät maistelemaan uutta kasvisruokaa nimeltä peruna-härkispaistos. Makuraadin yhteydessä ruokaileville asiakkaille sekä hoitohenkilökunnan jaettiin vastuullisuuteen liittyvä kyselylomake. Kyselyn avulla selvitettiin ruoan maistuvuuden lisäksi asiakkaiden näkemyksiä vastuullisuuden teemoista. Saimme kyselyn pohjalta hyvän käsityksen siitä, miten meidän tulee jatkossa kehittää tälle asiakasryhmälle ruokia niin, että ne maistuvat asiakkaille ja ovat samalla vastuullisesti tuotettuja.
Kehitysohjelma jatkuu
Kokeilut käynnistivät laajan kolmivuotisen ruokapalveluiden kehitysohjelman työstämisen. Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma on kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke, jonka tavoitteena on jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön. Kehitysohjelman tavoitteena on myös saada vastuullisuustyö suunnitelmalliseksi ja pysyväksi osaksi ruokapalvelujen toimintaa.
Samaa tavoitetta olemme Kymijoen Ravintopalvelut -konsernissa lähteneet tavoittelemaan, kun haimme kehitysohjelmaan mukaan. Olemme viimeisen vuoden aikana jo rakentaneet vastuullisuus työtämme entistä tarkemmalle tasolle ja luoneet toimenpiteitä sekä tavoitteita toimintamme vastuullisuudelle pohjautuen kestävän kehityksen periaatteisiin. Kehitysohjelman osallistumalla tavoitteenamme on tämän vastuullisuustyön kehittämisen jatkaminen ja syventäminen.
Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman toteutuksesta vastaa Savon koulutuskuntayhtymä/EkoCentria yhteistyössä Ammattikeittiöosaajat ry:n, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n, Jyväskylän yliopiston, Motiva Oy:n ja Ruokatieto Yhdistys ry:n kanssa. Ohjelmaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Ajankohtaista
Pyyhkäise vasemmalle
-
Meille töihin
13.2.2025
Avoimia työpaikkoja: Ravitsemistyöntekijä ja kokki Ratamon keittiöön Kouvolaan
Lue lisää
-
Makunne Ravintolat
13.2.2025
Makunne Ravintola-Kahvila CafeToivo sulkeutuu 14.2.2025 poikkeuksellisesti klo 13.30
Lue lisää
-
Meille töihin
4.2.2025
Avoin työpaikka: Ravitsemistyöntekijä Kotkan koulujen palvelukeittiöön
Lue lisää
-
Meille töihin
20.1.2025
Tervetuloa kesäduuniin 2025 keittiöön – Haku päättyy 16.2.2025
Lue lisää
-
Meille töihin
17.1.2025
Avoin työpaikka: Varastonhoitaja Keskuskeittiö Kapyysiin Kotkaan
Lue lisää
-
Meille töihin
13.1.2025
Avoin työpaikka: Dieettikokki Keskuskeittiö Kapyysiin Kotkaan
Lue lisää
-
Uutinen
7.1.2025
Ruokalistat eivät ole luettavissa 7.1.2025 klo 15.45-16.15 järjestelmäpäivityksen vuoksi
Lue lisää
-
Uutinen
3.1.2025
Hyvää loppiaista 6.1.2025
Lue lisää
-
Koulut ja oppilaitokset
3.1.2025
Koulujen Toiveruokaäänestyksen 2025 suosikkina kanatortillat/kasvistortillat
Lue lisää