Lomakkeet

Text background shade

Kymijoen Ravintopalvelut Oy

Uusi ravitsemussitoumus: Vuonna 2025 kouluissa kerran viikossa kasvisruokaa molempina lounasvaihtoehtoina

Tarjoamme oppilas- ja opiskelijaravintoloissa kerran viikossa kasvisruokaa molempina lounasvaihtoehtoina vuoteen 2025 mennessä
– Olemme mukana tekemässä kestävän kehityksen Suomea


Olemme julkaisseet ravitsemussitoumuksen Sitoumus 2050 -verkkosivuilla

Ravitsemussitoumukset ovat ruoka-alan toimijoiden ja sidosryhmien lupauksia parantaa ruokavalion ravitsemuslaatua sekä edistää ravitsemusvastuullisia toimintatapoja. Toimenpidesitoumuksella sitoudumme edistämään yhteiskuntasitoumuksen tavoitteiden toteutumista ja osallistumme samalla globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda2030:n kansalliseen toimeenpanoon.

Ravitsemussitoumukset ovat 1 – 5 vuoden aikana toteutettavia ravitsemussuositusten toteutumista edistäviä konkreettisia, merkittäviä ja mitattavia toimenpiteitä. Sitoumukset tehdään Valtioneuvoston kanslian ylläpitämällä yhteiskuntasitoumus-sivustolla www.sitoumus2050.fi.

Sitoumuksemme lyhyesti

Valmistamme oppilas- ja opiskelijaravintoloihin kerran viikossa molemmiksi ruokavaihtoehdoksi ravitsemussuositusten mukaisesti valmistettua maukasta kasvisruokaa. Tämä muutos totuttaa ruokailijoita kouluruokailusuosituksen mukaan kasvispainotteiseen syömiseen.

Taustatietoa sitoumuksestamme

Oppilas- ja opiskelijaravintoloissamme on tarjolla päivittäin kaksi ateriavaihtoehtoa, joista ensimmäinen on kasvisruokaa. Nyt sitoudumme tarjoamaan kasvisruokaa kerran viikossa molempina ateriavaihtoehtoina. Lähtötasolla kasvisruokaa tarjotaan kuusi kertaa molempina ateriavaihtoehtoina 12 viikon ruokalistakierron aikana. Tavoitteena on lisätä näiden päivien määrää vuosittain kahdella niin, että vuoden 2025 loppuun mennessä kasvisruokaa tarjotaan molempina ateriavaihtoehtoina kerran viikossa eli 12 kertaa ruokalistakierrossa.

Tavoitteena on edelleen lisätä kasvisruokien suosiota ja kulutusta lasten ja nuorten keskuudessa ja tukea näin sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä. Kasvisruokien reseptiikasta huolehtii tuotekehitys, joka vastaa olemassa olevan reseptiikan kehittämisestä sekä uusien ruokien suunnittelusta. Aterioiden riittävä proteiinisisältö varmistetaan palkokasveilla, muilla kasviproteiinin lähteillä, maitovalmisteilla tai kananmunalla. Kouluruokailusuosituksen mukaisesti kasvisruokavaihtoehtojen tarjoaminen edistää kasvisruokien syömistä myös niillä oppilailla, jotka eivät ole niihin vielä tottuneet.

Lisätietoja sitoumuksesta
Anu Mikkola
ravitsemussuunnittelija Kymijoen Ravintopalvelut Oy
p. 040 482 8299 / anu.mikkola@makunne.fi


Aikaisemmin julkaistut sitoumukset:

Vuoden 2021 syksyllä julkaistussa sitoumuksessa julkistimme tarjoavamme Oppilas- ja opiskelijaravintoloissa joka päivä kasvisruokaa ensimmäisenä ateriavaihtoehtona. Kasvisruoka merkitään ensimmäisenä ruokalistaan ja tarjotaan ensimmäisenä tarjoilulinjastossa.

Vuoden 2021 alussa julkaistussa sitoumuksessa julkistimme valmistavamme sairaaloihin ja asumispalveluyksiköihin entistä vähemmän punaista lihaa sisältäviä aterioita ja korvaavamme ne maukkailla kasvisruoilla tai kalaa- tai siipikarjaa sisältävillä ruoilla. Muutos on totuttanut ruokailijoita ravitsemussuositusten mukaiseen kasvispainotteiseen syömiseen, mikä tukee sekä terveyttä edistävää, että ympäristövastuullista syömistä.

Aiheesta verkossa:

www.kestavakehitys.fi – Valtioneuvoston kanslian ylläpitämä kestävän kehityksen sivu.

www.sitoumus2050.fi – Verkkopalvelu, josta on tarkasteltavissa kaikki tehdyt toimenpidesitoumukset. Toimenpidesitoumuksia solmitaan kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen saavuttamiseksi.

Ajankohtaista

Pyyhkäise vasemmalle

 • 8.3.2023

  Makunne Ravintola-Kahvila Poiju palvelee 13.3.2023 alkaen arkisin klo 8-16

  Lue lisää

 • 8.3.2023

  Ravintoloissa teemapäivä Viro 9.3.2023

  Lue lisää

 • 1.3.2023

  Makunne Ravintola-Kahvila Poiju suljettu 4.-5.3.2023

  Lue lisää

 • 21.2.2023

  Hyvää laskiaistiistaita 21.2.2023

  Lue lisää

 • 13.2.2023

  Hyvää ystävänpäivää 14.2.2023 ja sydämellistä Rakkausviikkoa

  Lue lisää

 • 13.2.2023

  Verkkosivupäivitys 14.2. saattaa vaikuttaa hetkellisesti sivujen toimivuuteen

  Lue lisää

 • 9.2.2023

  Makunne Ravintola-Kahvila Poiju palvelee poikkeavin aukioloajoin ajalla 10.-12.2.2023

  Lue lisää

 • 7.2.2023

  Makunne Ravintola-Kahvila Poiju avoinna 7.2. klo 8-14

  Lue lisää

 • 6.2.2023

  Makunne Ravintola-Kahvila Poiju avoinna 6.2. klo 8-13

  Lue lisää

Kaikki ajankohtaiset