Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin pohjautuvat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suomalaiset ravitsemussuositukset päivitettiin marraskuussa 2024.
Suomalaiset ravitsemussuositukset on tarkoitettu suuntaviivoiksi terveyttä edistävään syömiseen väestötasolla. Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää väestön terveyttä ravitsemuksen avulla, mutta uusissa suosituksissa on otettu huomioon myös ruoan ympäristövaikutukset.
Kymijoen Ravintopalveluiden toimintaa ohjaavat ennen kaikkea kunkin kohderyhmän omat ruokailusuositukset. Esimerkiksi kouluruokailun kohdalla noudatetaan kouluruokailusuositusta, päiväkotiruokailussa varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta ja potilas- ja asumispalveluruokailussa Ravitsemushoitosuositusta. Uusien ravitsemussuositusten pohjalta Valtion ravitsemusneuvottelukunta päivittää myös ruokailusuosituksia.
Ruoan ympäristövaikutukset ja kasvisten syönnin lisääminen on otettu huomioon myös kohderyhmien omissa suosituksissa ja yhtiössämme on kiinnitetty niihin huomioita jo pitkään. Tehtyjä muutoksia/uudistuksia asiakasryhmittäin ovat mm. seuraavat:
Oppilas- ja opiskelijaravintoloissa
– salaatit tarjotaan pääasiassa komponentteina, eli erillään
– punaista lihaa tarjotaan enintään kaksi kertaa viikossa
– tarjoamme joka päivä kasvisruokaa ensimmäisenä ateriavaihtoehtona
– tarjoamme kerran viikossa kasvisruokaa molempina ateriavaihtoehtoina vuoteen 2025 mennessä
– kasvisruokien proteiinin lähteinä on käytössä monipuolisesti erilaisia palkokasveja ja niistä valmistettuja kasviproteiinituotteita
Päiväkotiruokailussa
– kasvisruokaa tarjotaan kerran viikossa
– kasvisruokien proteiinin lähteinä on käytössä monipuolisesti erilaisia palkokasveja ja niistä valmistettuja kasviproteiinituotteita
– punaista lihaa tarjotaan enintään kaksi kertaa viikossa
Henkilöstöruokailussa
– tarjoamme joka päivä kasvisruokaa ensimmäisenä ateriavaihtoehtona
– kasvisruokien proteiinin lähteinä on käytössä monipuolisesti erilaisia palkokasveja ja niistä valmistettuja kasviproteiinituotteita
Potilas- ja asumispalveluruokailussa
– vähensimme vuonna 2021 ruokalistojen punaisen lihan määrää 500 grammasta 400 grammaan (annoskoossa 2)
– kasvisruokien proteiinin lähteinä on käytössä monipuolisesti erilaisia palkokasveja ja niistä valmistettuja kasviproteiinituotteita
Uusissa ravitsemussuosituksissa keskeisiä tavoitteita ovat palkokasvien käytön lisääminen ja punaisen lihan käytön vähentäminen. Kymijoen Ravintopalveluissa kiinnitämme näihin jatkossakin huomiota. Muutokset tehdään maltillisesti eri asiakasryhmien tarpeet ja toiveet huomioiden.
Kasvisten eli vihannesten, juuresten, hedelmien ja marjojen merkitystä on uusissa suosituksissa painotettu entisestään. Aikuisen tulisi syödä niitä päivittäin monipuolisesti ainakin 500–800 g eli vähintään 5–6 annosta päivässä. Lasten osalta käyttömäärä suhteutetaan yleensä lapsen kokoon: sama annosmäärä lapsen kohdalla tarkoittaa viidestä kuuteen lapsen omaa kourallista kasviksia. Kasvisten määrän lisäämiseksi ruokalistoille teemme myös jatkossa toimenpiteitä yhdessä asiakasomistajien kanssa.
Anu Mikkola
ravitsemussuunnittelija
Kymijoen Ravintopalvelut Oy
Ajankohtaista
Pyyhkäise vasemmalle
-
Uutinen
4.12.2024
Ravitsemussuositukset päivittyivät – miten päivitetyt ravitsemussuositukset näkyvät tarjoamissamme aterioissa?
Lue lisää
-
Makunne Ravintolat
3.12.2024
Muutoksia Makunne Ravintoloiden aukioloissa joululounaspäivänä 19.12.2024
Lue lisää
-
Makunne Ravintolat
3.12.2024
Makunne Ravintola-Kahvila CafeToivo suljettu 18.12.2024 klo 9.30-14.15
Lue lisää
-
Koulut ja oppilaitokset
2.12.2024
Huomio koululainen ja opiskelija! Osallistu toiveruokaäänestykseen 2.-13.12.2024
Lue lisää
-
Makunne Juhlapalvelut
26.11.2024
Makunne Juhlapalvelut suljettu 23.-29.12.2024
Lue lisää
-
Päiväkoti
22.11.2024
Päiväkotien toiveruokapäivä perjantaina 22.11.2024
Lue lisää
-
Koulut ja oppilaitokset
18.11.2024
Huomio Makunne Ravintolan asiakas! Osallistu lounasravintolan asiakaskyselyyn 18.11.-1.12.2024
Lue lisää
-
Uutinen
8.11.2024
Hyvää isänpäivää 10.11.2024
Lue lisää
-
Makunne Ravintolat
7.11.2024
Makunne Ravintola-Kahvila Poijun uudet aukioloajat 11.11.2024 lähtien
Lue lisää