Tulevaisuus tehdään tänään


Tulevaisuuden suunnannäyttäjä ammattikeittiöissä löytyy Kotkasta. Keskuskeittiön rakennustyöt aloitettiin syksyllä 2009, harjannostajaisia juhlittiin elokuussa 2010 ja kolmen kuukauden kuluttua tästä vietettiin modernin ammattikeittiön vihkiäistilaisuutta.

Juhlapuhujaksi kutsuttu Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio leikkasi nauhan keittiön vihkiäistilaisuudessa 12.11.2010. Arvovaltaiseen kutsuvierasjoukkoon kuului Kotkan kaupunginjohtajana toiminut Henry Lindelöf.

Kymen Sanomissa järjestetyn keskuskeittiön nimikilpailun voittajanimeksi seuloitui Kapyysi, joka laivan keittiönä kuvastaa mainiosti kotkalaista sielunmaisemaa ja meren läheisyyttä.

Kuva kesäkuulta 2010, kun keittiö alkoi olla harjakorkeudessaan.

Kapyysi - Kotkalainen keskuskeittiö

Kapyysi numeroina

Keittiön tuotantotilat, lastauslaiturit ja jätetilat sijoittuvat 1. kerrokseen, jossa kerrosalaa on kaikkiaan n. 2 900 neliötä. Tuotantotiloihin kuuluvat varastotilat sekä tuleville että lähteville tuotteille, elintarvikkeiden esikäsittelytilat, valmistustilat, lähettämö- ja pakkaustilat ja astianpesuosasto. Astianpesuosastolle tuleva astiahuolto on eriytetty seinällä nk. puhtaasta puolesta ja pesuaineet on keskitetty yhteen tilaan, josta ne johdetaan putkistoja pitkin suoraan käyttökohteisiin.

Toimistotilat, henkilöstöravintola ja ilmastointikonehuone sijaitsevat 2. kerroksen n. 1200 neliössä. Henkilökunnan sosiaalitilat, saunat, laitoshuollontilat, tekniset tilat ja väestösuoja sijaitsevat kellarikerroksessa, jossa kerrosalaa on n. 700 neliötä. Rakennuksen tilavuus on kaikkiaan n. 20 000 kuutiota.

Kapyysia laajennettiin vuoden 2017 aikana rakentamalla olemassa olevan keittiön yhteyteen 300 m2 jäähdytettyä varasto- ja käsittelytilaa.

Korkeaa hygieniaa

Keittiön suunnittelussa on kiinnitetty huomiota korkeaan hygienian tasoon. Hygienian ja asiakasturvallisuuden varmentamiseksi koko rakennus on aidattu ja sisälle pääsyyn tarvitaan erillinen kulkulupa. Kaikki tuotantotilojen lattiat on merkitty puhtausalueen mukaisesti väreillä. Puhtaampaan osaan siirryttäessä kuljetaan hygieniasulkujen kautta, jossa kädet ja jalkineet puhdistetaan.

Tiloissa on pesusatelliitit, joista saadaan kuhunkin kohteeseen suoraan pesuaineet ja vesi. Lattianpesut tehdään pääasiassa lattianpesukoneella, joka kuluttaa vain vähän pesuainetta ja vettä. Biojätteet syötetään eri työpisteissä suoraan jätesuppiloon, josta alipaine imee jätteen jätehuoneeseen. Kaikki jätteet lajitellaan erikseen.

evira

Kuvassa Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio leikkaa nauhan Kapyysin vihkiäistilaisuudessa 12.11.2010. Vasemmalla Kotkan kaupunginjohtajana
toiminut Henry Lindelöf ja oikealla Riitta Valkeapää.


kapyysi

Kotkalainen ammattikeittiö Kapyysi kokokuvassa.