Ajankohtaista

12.11.2019

Koulujen ja päiväkotien Ravitsemuskäsikirja

Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n oma Koulujen ja päiväkotien Ravitsemuskäsikirja on tarkoitettu Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n henkilökunnan, opetushenkilöstön, neuvolan ja kouluterveydenhuollon sekä vanhempien ja oppilaiden käyttöön.

Kirja sisältää tietoa lasten ja nuorten ravitsemuksesta, päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavien aterioiden sisällöstä sekä erityisruokavalioista.

Tutustu!
Ravitsemuskäsikirja, Päiväkodit ja koulut 11.11.2019

1.11.2019

Avoin työpaikka: Palveluesimies

Kymijoen Ravintopalvelut Oy:llä on tytäryhtiö Makumaakarit Oy.

Haemme palveluesimiestä tytäryhtiöömme vastaamaan koulujen
keittiöiden toiminnasta ja siellä työskentelevästä henkilökunnastamme.

Sinulla on työkokemusta niin esimiestyöstä kuin suurkeittiön toiminnasta. Olet aidosti kiinnostunut tiimisi hyvinvoinnista ja osaat johtaa joukkueesi
huippusuorituksiin. Sinulla on auto käytössäsi, sillä työsi on liikkuvaa
Kotka-Hamina alueella. Vastaat 24 toimipisteestä ja 39 työntekijästä.

Kiinnostuitko?

Lisätietoja tehtävästä antaa asiakkuuspäällikkö Kaisa Havana p. 040 865 3163

Vapaamuotoiset hakemukset ja cv sähköpostitse osoitteella
kaisa.havana(at)makunne.fi 13.11.2019 mennessä.

28.10.2019

Tuotantopäällikkö Jyrki Karppinen vuoden 2019 Ammattikeittiöosaaja

Vuoden 2019 Ammattikeittiöosaajaksi valittiin tuotantopäällikkömme Jyrki Karppinen. Jyrki vastaa Kymijoen Ravintopalveluissa Ammattikeittiö Kapyysin tuotannosta ja elintarvikehankinnoista.

Tittelin myönsi Ammattikeittiöosaajat ry
24. lokakuuta 50-vuotisjuhlaseminaarissaan Helsingissä.


Ammattikeittiöosaajat ry:n tiedote: 25.10.2019,
Vuoden 2019 Ammattikeittiöosaaja

Tiskarista tuotantopäälliköksi - ravitsemisalan rautainen
ammattilainen
uskoo keittiötyön uramahdollisuuksiin

Vuoden 2019 Ammattikeittiöosaajaksi valittiin tuotantopäällikkö Jyrki Karppinen Kymijoen Ravintopalvelut Oy:stä. Laaja-alaisesti ravitsemisalaa kehittävä Karppinen uskoo teknologian tuomiin mahdollisuuksiin modernissa ammattikeittiöympäristössä.  Titteli julkistettiin Ammattikeittiöosaajat ry:n 50-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.

Karppinen vastaa Kymijoen Ravintopalveluissa keskuskeittiö Kapyysin tuotannosta ja elintarvikehankinnoista. Hän toivoo, että voimakkaasti kehittyvän ammattikeittiötyön vetovoimaisuus kasvaisi nuorten mielikuvissa: "Ala on mennyt valtavasti eteenpäin - niin työskentelyolosuhteet ja ergonomia kuin raaka-aineiden jalostusaste. Samalla ammattilaisilta vaaditaan yhä enemmän. On hallittava tietotekniikka, hygieniaosaaminen, erityisruokavaliot, eri ruoanvalmistusmenetelmät ja laitteistot. Kasvavissa yksiköissä jokaisen on ymmärrettävä olevansa osa isompaa prosessissa", Karppinen kuvailee.

Karppinen on pitkän linjan keittiöammattilainen, joka on ennakkoluulottomasti kehittänyt tuotantomenetelmiä ja ruokapalvelun toimintatapoja niin omassa työympäristössään kuin laajemminkin.  Hän on toiminut uraauurtavasti tuomalla ensimmäisten joukossa Suomessa kylmävalmistuksen yhdeksi ammattikeittiöiden ruuanvalmistusmenetelmistä.  Ammattikeittiön elintarvikehankinnoissa ja koko tuotantoprosessin hallinnassa hän luottaa teknologian ja digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin. Hän uskoo asiakkaidenkin hyötyvän digitalisaatiosta muun muassa raaka-aineiden parantuneen jäljitettävyyden vuoksi.

"Jyrki kehittää ruokapalvelualaa laaja-alaisesti ja on aina valmis opastamaan muita", kehuvat kollegat.
 "Ihailemme Jyrkin huumorintajua ja jämäkän reilua asennetta työtä ja työtovereita kohtaan." Karppista kysytään usein luennoimaan ja kommentoimaan alan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Ammattikeittiöosaajien koulutustoimikunnassakin vaikuttava Karppinen arvostaa yhdistyksen seminaareja ja koulutustarjontaa: "Järjestöllä on tavattoman hyvä koulutustarjonta. Se on tärkeää etenkin maakuntien väelle."

Karppisen 20-vuotinen työura starttasi HYKSin keittiöllä tiskarina Helsingin Meilahdessa. Hän oli jo silloin suorittanut suurtalousesimiehen tutkinnon, mutta tarttui valppaana tarjolla olevaan tehtävään: "Minulle tarjottiin kahden viikon työjaksoa. Tiskasin sen, mutta pestistä tulikin yli kymmenen vuotta kestävä esimiesjakso eri klinikoiden keittiöissä. Silloin elettiin 1990-luvun puoliväliä. Työvoimasta oli pulaa, ja hyvästä tekijästä otettiin heti kiinni."

Tarve osaavalle työvoimalle on vain kasvanut vuosien mittaan. Jyrki Karppinen on osoittanut tähänastisella urallaan, kuinka mielekästä ja monipuolista ammattikeittiötyö voi olla.

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, Ammattikeittiöosaajat ry
marjut.huhtala(at)amko.fi, +35850 341 3957
Tuotantopäällikkö Jyrki Karppinen, Kymijoen Ravintopalvelut Oy
jyrki.karppinen(at)makunne.fi, puh. +358 400 583 187
Markkinointipäällikkö Sini Hyöky, Kymijoen Ravintopalvelut Oy,
sini.hyoky(at)makunne.fi, puh. +35840 354 1266

***


Titteli julkistettiin Ammattikeittiöosaajat ry:n
50-vuotisjuhlaseminaarissa
Helsingissä 24.10.2019.
Kuvassa onnittelemassa vasemmalla Ammattikeittiöosaajat
ry:n
puheenjohtaja Kirsi Hanski ja oikealla toiminnanjohtaja Marjut Huhtala.

***
Kuvat: Tero Honkaniemi

 

24.10.2019

Muutoksia Kuusankosken keittiön aukioloihin 4.11. lähtien

Kuusankosken keittiö palvelee 4.11. lähtien
arkisin ja viikonloppuisin klo 6.00 - 17.00.

Kuusankosken keittiö
Asiakaspalvelu (Keittiö/Toimisto)
p. 040 124 3349
kas.keittio@makunne.fi

7.10.2019

Päiväkotiruokailussa käytössä Sydänmerkit

Kymijoen Ravintopalvelut Oy otti päiväkotiruokailussa käyttöönsä Sydänmerkin lokakuun alusta lähtien - Hyvin syövä lapsi jaksaa ja oppii
 
Kymijoen Ravintopalvelut Oy otti päiväkotiruokailussa käyttöön Sydänmerkin 30.9.2019 lähtien. Sydänmerkki ja aterian kokoaminen lautasmallin mukaisesti takaavat, että lapsi saa maukkaan ja ravitsevan lounaan, josta riittää leikkeihin ja oppimiseen tarvittavaa energiaa pitkälle iltapäivään.  Tutkittuun tietoon perustuva Sydänmerkki on terveellisen ruoan laatustandardi. Sydänmerkin mukaan rakennettu ateria sisältää juuri sopivasti energiaa ja ravintoaineita, esimerkiksi kuitua, suolaa ja hyvälaatuista rasvaa.

Muutokset ruokalistalla ovat Sydänmerkin myötä hyvin pieniä. Sydänmerkin käyttöönotto ei esimerkiksi poista ruokalistalta lasten suosikkiruokia. Ammattitaidolla valmistettu Sydänmerkki-ruoka voi aivan yhtä hyvin olla keittoa, lasagnea kuin lihapataakin. Pääruoan lisäksi Sydänmerkki-ateriaan kuuluu leipää levitteineen, maitoa tai piimää ja kasviksia öljykastikkeen kera.

Lapsia opastetaan päiväkodeissa koulujen tapaan kokoamaan annoksensa lautasmallin mukaisesti malliannos-kuvien avulla.  Terveellinen ruoka edesauttaa kasvamista sekä hyviä suorituksia kaikenikäisillä. Parhaimmillaan malli tasapainoisesta ruokailusta siirtyy kotiin ja säilyy läpi elämän aikuiseksi asti.

Päiväkotiruokailussa tapahtuu
- Toiveruokia, maistelupaketteja, päiväkotiravintoloita, makuraateja, moniammatillinen palveluraati, ravitsemuskoulutusta ja kohtaamisia päiväkotien vanhempainilloissa


Päiväkotiruokailussa on otettu käyttöön toiveruokapäivät, jolloin kukin päivähoitoalue saa vuorotellen valita tarjolle katettavan lounasruoan.

Päiväkodeille tarjotaan muutaman kerran vuodessa mahdollisuus tilata juureksia, kasviksia tai hedelmiä sisältäviä maistelupaketteja, joiden avulla lapset pääsevät tutustumaan kaikin aistein terveellisiin tuotteisiin. Tutuiksi tulleisiin kasviksiin ja hedelmiin on jatkossa helpompi tarttua.

Olemme olleet mukana kehittämässä ravintolamallista ruokailua päiväkoteihin. Päiväkotiravintolassa lapset kokoontuvat ruokailemaan yhteen tilaan erillisen osastoilla tapahtuvan ruokailun sijaan. Lapset harjoittelevat ruoan annostelua omatoimisesti korkeussäädetyistä linjastoista ja maltillista seurustelua päiväkotikavereiden kanssa.

Lapsille tarjotaan mahdollisuus osallistua makuraateihin, joissa he pääsevät osallistumaan ruokien tuotekehitykseen. Päiväkotiruokailua kehitetään säännöllisesti kokoontuvassa moniammatillisessa palveluraadissa, joka koostuu ravintopalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisista.

Kymijoen Ravintopalvelut Oy järjestää ravitsemussuunnittelijan johdolla kerran vuodessa ravitsemuskoulutusta päiväkodin henkilökunnalle. Koulutuksessa annetaan ohjausta lasten ravitsemukseen, käydään läpi ajankohtaisia asioita ja erityisruokavalioita.

Teemme yhteistyötä vanhempien kanssa osallistumalla pyydettäessä päiväkotien vanhempainiltoihin. Lasten hyvä ravitsemus on myös meille sydämen asia.

26.9.2019

Kasvis- ja juureshetki maistelupaketit päiväkoteihin ja esikoululaisille

Viikolla 39 päiväkodit sekä esikoulut ovat voineet tilata meiltä ohjeellisia kasvis- ja juureshetki maistelupaketteja, joiden avulla lapset pääsevät tutustumaan kaikin aistein erilaisiin kasviksiin ja juureksiin.

Tutuiksi tulleisiin kasviksiin on jatkossa helpompi tarttua!

Kuvan mahdollinen sisältö: ruoka

25.9.2019

Eläköön maito! Keskiviikkona 25.9. kansainvälinen koulumaitopäivä

Eläköön maito! Keskiviikkona 25.9. on kansainvälinen koulumaitopäivä! Oppilas- ja opiskelijaravintoloissa nautitaan päivän kunniaksi maidon lisäksi maitokaakaojuomaa. Nam!

Maito ja Terveys ry:n hauskojen julisteiden avulla viestimme nuorille maidon ja maitovalmisteiden tärkeästä roolista ravintoaineiden lähteenä.

Kuvan mahdollinen sisältö: teksti








19.9.2019

Tutustu asiakasryhmittäin suunniteltuihin ruokalistauudistuksiin viikoille 36-52/2019


Klikkaa tästä ja tutustu ruokalistauudistuksiin eri asiakasryhmittäin
viikoille 36 - 52 /2019


13.9.2019

LounasCafen aukiolot laajenevat 16.9. alkaen

Makunne Ravintola-Kahvila LounasCafe Takojantie 1:ssä laajentaa aukiolojaan.

Maanantaista 16. syyskuuta lähtien LounasCafe palvelee

Arkisin klo 9.00 - 14.00
Lounas tarjolla klo 11.00 - 13.00

Tervetuloa!

LounasCafen tarkemmat yhteystiedot löydät täältä
LounasCafen ruokalistat löydät nimellä Makunne Ravintola-Kahvila LounasCafe täältä

5.9.2019

Erityisruokavalioiden tilaaminen kouluihin, päiväkoteihin ja Makunne Ravintoloihin

Erityisruokavalio tilataan kouluun, päiväkotiin tai Makunne Ravintolaan täyttämällä
sivuiltamme  löytyvä lomake.

Kouluille erityisruokavaliot tilataan sähköistä lomaketta käyttäen.
Päiväkoteihin ja Makunne Ravintoloihin lomakkeet täytetään käsin.

Lomakkeet löytyvät näiltä makunne.fi -verkkosivuilta kohdasta:
Yritys ja palvelut -> Lomakkeita asiakkaan avuksi

Alla suora linkki sivulle:
http://makunne.fi/yritys-ja-palvelut/lomakkeita-asiakkaan-avuksi.aspx

8.4.2019

Arvot - Hymymme takana, toiminnan perusta

Päivitimme yhteiset arvomme syksyn 2018 ja alkuvuoden 2019 aikana.
Yhteisten arvokeskustelujen tuotoksena arvomme kuuluvat seuraavasti:
Menestymme joukkueena - Rohkeasti eturivissä - Yhdessä asiakkaiden kanssa

Arvot 2018-2019 Kuvaksi Verkkosivuille

8.3.2019

Vuosikatsaus 2018 on julkaistu



Klikkaa vuosikatsauksen kansilehteä ja tutustu
Kymijoen Ravintopalvelut -konsernin vuosikatsaukseen 2018:

Vuosikatsaus 2018 kansilehti

1.1.2019

Teemaviikot ja juhlapäivät vuodelle 2019

Klikkaa ja tutustu:
Teemaviikot ja juhlapäivät vuodelle 2019 asiakasryhmittäin

12.12.2018

Muutoksia Makunne Juhlapalveluiden toimituksiin 1.1.2019 alkaen

Kymijoen Ravintopalvelut Oy on Kotkan kaupungin, Carean, Haminan kaupungin ja Ekamin omistama yhtiö, jonka pääasiallisena tehtävänä on tuottaa ravintopalveluita omistajilleen.

Uuden hankintalain ja in-house asemamme takia joudumme valitettavasti lopettamaan muille yksityisille asiakkaille ja yrityksille suuntautuvan juhlapalvelumyynnin.

1.1.2019 alkaen palvelemme juhlapalveluiden osalta vain omistaja-asiakkaitamme.

Vuoden 2018 tilaukset hoidamme normaalisti.

Loppuvuoden 2018 osalta tilauskirjat ovat jo täyttyneet, joten
emme enää vastaanota uusia tilauksia.

Kiitämme lämpimästi yhteistyöstä. 

Makunne Juhlapalvelut

Lue tiedote kokonaisuudessaan tästä.

19.11.2018

Tuotantopäällikkömme Jyrki Karppinen Paistinkääntäjät ry:n jäseneksi

Tuotantopäällikkömme Jyrki Karppinen on hyväksytty Paistinkääntäjät ry:n jäseneksi,
jonka merkiksi hän vastaanotti kaulaansa upean käädyn Helsingissä 10.11.2018.

Järjestön tunnuksen saaneet ammattilaiset ovat huippuosaajia ja harrastajajäsenet gastronomiaan syvällisesti perehtyneitä.

Paistinkääntäjien tavoitteena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä, vaalia ja edistää kansallista ruokakulttuuria sekä kannustaa nuorten ammattilaiskokkien ja viiniammattilaisten kehittymistä.

Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n henkilökunta on ylpeä huippuosaajastaan, lämpimät onnittelut Jyrkille!

  Kymijoen Ravintopalvelut Oy Jyrki Karppinen

27.8.2018

Kotkassa valmistetaan ruokaa aurinkoenergialla

Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n Keskuskeittiö Kapyysin katolle
asennettiin 220 aurinkopaneelia

Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n Keskuskeittiö Kapyysiin on asennettu kevään ja kesän 2018 aikana aurinkovoimala. Ammattikeittiön katolle asennettiin 220 aurinkopaneelia, joiden vuotuinen sähköntuotto tulee olemaan noin 51 MWh. Tämä on noin kolme prosenttia Keskuskeittiön vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Aurinkosähköjärjestelmä on kytketty kiinteistön sähköverkkoliittymän kautta sähkönjakeluverkkoon, josta saadaan virtaa mm. uunien ja patojen käyttöön.

Kymijoen Ravintopalvelut Oy on ollut mukana kolmivuotisessa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Ecool hankkeessa, jonka tavoitteena on lisätä mukana olevien kohteiden energiatehokkuutta. Hankkeessa käsiteltiin myös energiankäytön omavaraisuutta uusiutuvan energian kautta, jossa todettiin Keskuskeittiö Kapyysin olevan erittäin soveltuva kohde aurinkosähkön käyttöön.

Yhtiön tavoitteena on huomioida ympäristöasiat kaikessa toiminnassa siten, että mahdolliset negatiiviset ympäristövaikutukset saadaan minimoitua. Ympäristövaikutuksia vähennetään mm. tekemällä ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia hankintoja sekä käyttämällä säästeliäästi vettä, materiaalia ja energiaa.

Aurinkopaneelien käyttö vähentää toimipisteen sähkönkäytön aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä n. 8 700 kg vuodessa.

Aurinkovoimalan elinkaaren arvioidaan olevan noin 40 vuotta. Tuotanto alkaa helmikuun lopulla riippuen lumitilanteesta ja auringosta saa energiaa lokakuun loppuun. Eniten aurinkosähköä syntyy yleisesti toukokuussa, koska silloin on aurinkoista ja viileää.

Aurinkovoimala toteutettiin kertainvestointina, johon hyödynnettiin Business Finlandin tarjoamaa energiatukea 25 %. Business Finland myöntää energiatukea hankkeisiin, jotka edistävät uusiutuvan energian tuotantoa tai käyttöä, energiansäästöä, energiatehokkuutta tai vähentävät ympäristöhaittoja.

Aurinkovoimalan hankinta tehtiin KL-Kuntahankintojen puitesopimuksen kautta. Aurinkovoimalan toimittajana oli GreenEnergy Finland Oy.

 aurinkopaneelitAurinkopaneelit Keskuskeittiö Kapyysin katolla. Suuri osa kattopinta-alasta on paneelien peitossa.